A hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús- (azaz gyilkosságok, fosztogatás), és emberiesség elleni bűncselekmények (szexuális erőszak, nők tömeges megerőszakolása) elkövetése miatt 18 év börtönre ítélte Jean-Pierre Bemba kongói lázadó hadurat, Kongó volt alelnökét.

A lázadó katonai parancsnok 2002-ben több mint ezer fegyverest küldött a Közép-afrikai Köztársaságba, hogy segítsenek leverni egy puccskísérletet. A hadműveletek során a milícia tagjai a polgári lakosság körében kirívó módon fosztogattak, erőszakoskodtak és különös kegyetlenséggel gyilkoltak.

Az ICC szerint Bemba bűne az, hogy habár tudott róla, katonai parancsnokként nem akadályozta meg a magánhadseregébe tartozó katonák gyilkosságait és tömeges szexuális erőszakoskodásait.

A nemzetközi büntetőbíráskodás történetében ez az első alkalom, hogy az ICC a nemi erőszakot a hadviselés eszközének, azaz fegyvernek tekintette, sőt általános, elvi éllel mondta ki, hogy a fegyveres erő parancsnoka felelős mindazért, amit alárendeltjei elkövetnek.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott védői fellebbeznek, az áldozatok kárpótlásáról egyelőre nincs szó.

Amennyiben az ítélet jogerőre emelkedik, a jövőben valamennyi harctéri parancsnoknak (legyen az akár egy magánhadsereg vezetője is) számolnia kell azzal, ha alárendeltjei nemi erőszakot és egyéb súlyos bántalmazásokat követnek el, és arról tudomása van, de nem akadályozza meg, emberiesség elleni bűncselekmény elkövetése miatt felelősségre fogják vonni, és többé már nem hivatkozhat arra, hogy a nemi erőszak a fegyveres konfliktusokkal évezredek óta szükségképpen együtt járó büntetlen cselekmény.

Forrás: BBC online 21 june 2016